Diensten

Mediator Leiden

Mediator Leiden

 

Bij mediation probeer je om onder begeleiding van een mediator met een andere partij tot een oplossing te komen. Mediation wordt onder andere veelgebruikt om een arbeidsgeschil op te lossen of wordt ingezet bij een echtscheiding. Mediatior Leiden heeft alleen kans van slagen als beide kanten bereid zijn om te onderhandelen over een oplossing.

 

Wat is mediation?

 

Mediation is een vorm van begeleiding om een conflict op te lossen. Het voordeel van mediation is dat een zaak niet voor de rechter hoeft te komen en sneller wordt opgelost. In veel gevallen is het inhuren van een mediator in Leiden dan ook stukken goedkoper. Uit onderzoek blijkt dat mediation in 70% van de gevallen binnen 15 weken is afgerond. In ruim 75% van de gevallen zijn allebei de partijen tevreden met de uitkomst. Het maakt niet uit om welk soort conflict het gaat. Zolang er van beide kanten bereidheid bestaat om tot een oplossing te komen heeft deze vorm van conflictbemiddeling kans van slagen. Doordat je samen met de ander tot een oplossing komt sluit deze doorgaans ook beter aan op de wensen van beide partijen dan wanneer de rechtbank uitspraak doet. Hierdoor is de kans op een redelijke verstandhouding en een duurzame afspraak groter na succesvolle mediation dan na een rechtszaak.

 

Wanneer kies je voor mediation?

 

Mediation is zinvol bij nagenoeg alle conflicten waarbij beide partijen bereid zijn om te onderhandelen, zowel op persoonlijk als zakelijk vlak. Mediation kan bijvoorbeeld ingezet worden bij echtscheiding, familiekwesties, omgangsregelingen, burenruzies, arbeidsconflicten, samenwerkingsproblemen, zakelijke geschillen en conflicten op school. Het gaat bij mediation minder om wie er juridisch gezien gelijk heeft, maar het doel is om een oplossing te vinden waar iedereen achter staat. Voorwaarden voor mediation zijn dat beide partijen zich actief willen inzetten om het probleem op te lossen en de wil hebben om het probleem op te lossen. Vooraf verbinden de partijen zich tot geheimhouding.

 

Preventief mediation inzetten

 

Het is ook mogelijk om mediation preventief in te zetten, bijvoorbeeld bij arbeidsconflicten of problemen met ziekteverzuim. Zo kan er een conflict dreigen op het moment dat een medewerker al langere tijd niet naar behoren presteert en zich regelmatig ziek meldt. Ook is preventieve mediation verstandig als de sfeer binnen een afdeling niet goed is omdat medewerkers niet met elkaar overweg kunnen of bij een verstoorde samenwerking tussen een leidinggevende en een medewerker. Natuurlijk kan preventieve mediation ook ingezet worden op persoonlijk vlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *