Diensten

Boom omzagen

Boom omzagen

 

In Nederland groeien er veel bomen en veel daarvan zien er prachtig uit. Een boom kan echter ook in de weg zitten en helaas moeten er af en toe ook bomen worden omgezaagd. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, maar in veel gevallen is het helaas ook noodzakelijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een boom een risico vormt voor een bepaalde storm. Of omdat de boom in de weg staat, omdat er ergens een verbouwing gaat plaatsvinden. In die situaties moet een boom dus echt worden omgezaagd, maar waar moet je op letten bij het omzagen van een boom? Het is namelijk niet altijd zonder risico’s.

 

Van te voren plannen

 

Allereerst speelt de grootte van de boom natuurlijk een belangrijke rol. Een kleine boom omzagen is vaak niet heel moeilijk en ook niet gevaarlijk. Maar als de bomen groter zijn, dan is de kans groot dat er ook gevaar op de loer ligt. Bovendien kun je de boom dan vaak niet in je eentje omzagen maar heb je daar ook hulp bij nodig. Plan daarom altijd van te voren, zodat je geen enkel risico loopt. Ga na hoeveel mensen er nodig zijn en maak geen impulsieve beslissingen. Want juist door de roekeloosheid wordt het omzagen van een boom gevaarlijker.

 

De valrichting bepalen

 

Men stelt vaak dat het niet duidelijk is waar de boom gaat vallen. In principe klopt dit enigszins, maar toch is vaak wel vast te stellen waar de boom ongeveer gaat vallen. En vaak is die informatie al belangrijk genoeg, want dan weet je dat er geen schade wordt veroorzaakt aan kostbare objecten. Om de valrichting te bepalen moet je op meerdere facetten letten. Allereerst speelt het weer van die dag natuurlijk een grote rol. Is het windstil, dan is het vaak lastig te bepalen want dan kan die alle kanten opgaan. Is er sprake van een harde windkracht? Dan kan er vaak wel vastgesteld worden waar de boom gaat vallen. Maar het heeft ook met de takken te maken en hoe de boom over het algemeen is opgebouwd. Heb jij totaal geen kennis hiervan? Dan is een professional inschakelen geen slecht idee. Je betaalt er misschien wat geld voor, maar mocht er iets misgaan, dan is de schade niet te overzien.

 

Zaagtechniek

 

Natuurlijk moet je ook nagaan wat de precieze zaagtechniek is. De manier waarop je zaagt, draagt namelijk ook bij aan de manier waarop de boom gaat omvallen. Hierbij is ook belangrijk om te weten wat je doet. Dit kan namelijk ook zomaar mis gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *